blog

Zlatarica

Zlatarica, najrijeđa sorta u Hrvatskoj, malo se zna o njoj. Zlatarica i njen misterij stvara veliki problem vinarima, jer se u proizvodnji grožđa i samoj vinifikaciji uči kroz greške, ali napredak postoji.

Iz starih knjiga, a i u suradnji sa agronomskim fakultetom uspijeli smo otkriti njen misterij. Od nje su se nekad prozvodila vina sa lijepim kiselinama i ostatkom neprevrelog šećera. Jedna drugačija bijela Dalmacija, a opet autohtona. Vinarija Gašpar je ove godine odredila jednu polusuhu varijantu, 11.8 % alk, kiseline 6.3, a ostatak šećera 6 g po litri. Izvrstan omjer, školski, ali bez dodatnih korekcija, sve dobiveno praćenjem u vinogradu i izrazito ranom berbom.

Gledajući s povjesnog aspekta Zlatarica se prvi put spominje 1821.g. u knjizi Ritter Von Heintla (najpoznatiji austro-ugarski ampelograf) kao Zlatarizza Billa. 1948 .g. Bulić, najpoznatiji hrv.ampelograf ju je opisao kao sortu koja daje izvrsna, aromatična slatkasta bijela vina. A već 1875. g. bila je izložena na prvom obrtničko-vinskom sajmu koji se održao u Skradinu 1875.g. i bila je uvrštena među 5 najboljih vina, kao jedino polusuho vino.

Na žalost, njena slaba obrana od vinskih bolesti, dovela ju je do ruba preživljavanja, a bila je rasprostranjena od Zadra do Dubrovnika. Zadnjih 50-ak godina je preživila jedino na vrgorskom području i to kao koji trs među drugim trsovima. Ljudi su govorili da je to „dobra“ loza, za „šmek“ vinu. Vinarija Gašpar je 2009.g. krenula u ogroman zadatak oživljavanja ove značajne hrvatske sorte. Izdvojeni su svega četiri loze iz vinograda kako bi staru lozu vratili u život i ponudili vinoljupcima nešto novo, ali autohtono.

Naša Zlatarica već u svojim počecima mami pažnju vinoljubaca te već berba 2011. od 100 % zlatarice budi maštu i pažnju vinskih stručnjaka. Tako s ponosom izdvajamo članak iz 2012. g. iz rubrike Vadičep gdje vrsni vinski znalac i vinoljubac g. Rene Bakalović opisuje Zlataricu Gašpar kao nešto posebno, vino koje se treba oživati i bez kulinarske pratnje.

Velikim trudom i zalaganjem vinarija Gašpar došla je do današnjih 2800 trsova. No, tu nije kraj priče o Zlatarici. Planovi za 2018 .g. su veoma dobri za zlataricu. Naime, g. Dario Gašpar planira zasaditi novih 3500 trsova.

Pupovi za novi nasad su već pripremljeni iz vlastitih vinograda. Selekcijom zlatarice dobivena su dva klona. Prvi je klon”žutka”. Daje jako dobar slador i izuzetne arome. Drugi klon je “zelenka”, koja daje izuzetne kiseline. Kombinacijom u vinogradima, 70% žutke i 30% zelenke, dobiva se izvrstan balans šećera i kiselina i nije nam potrebna daljnja korekcija u vinifikaciji. Naša Zlatarica je 100% monosortna, što ne mogu garantirat za ostale prozvođače“, objašnjava g. Dario Gašpar.

Proizvodnja se sastoji od 90% inox-a i 10% barrique sur-lie. Tako da se u njoj nalazi cijela paleta aroma, od voćnih i travnatih, aroma breskve i dunje pa sve do sedafastih, slatkastih aroma proizašlih od drvene hrastove bačve. Servira se na 10°-12°C, može kao aperitivno vino, ili vino uz laganija jela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *