blog

Koje vino odabrati za poklon

Nema bolje izjave ljubavi i  zahvalnosti od one koja je praćena bocom dobrog vina, rekao je osnivač jedne vinarije i time otkrio cijelu poantu zašto je vino idealan dar kako za žene tako i za muškarce. Upravo zato butelja vina uvijek je dobar poklon domaćinima koji su vas pozvali na blagdanski ručak ili večeru, a kako biste odabrali najbolje vino za takvu priliku, donosimo vam kratki vodič koji će vam, nadamo se, olakšati kupnju.

Prije svega svojim domaćinima darujte vino za koje provjereno znate da je dobro ikvalitetno i o kojem možete ispričati neke zanimljive detalje. Primjerice, ako poklanjate bijelo vino graševinu, spomenite da je to gospodarski najvažnija i najraširenija hrvatska sorta vinove loze koja najbolje uspijeva u kontinentalnim vinogorjima. Zanimljiv je pritom podatak da je i svaki peti trs u hrvatskim vinogradima graševina. Naglasite da ima blagu cvjetnu aromu te skladan i pun okus.

 

Nepisano je pravilo da se ženama obično poklanjaju malo slađa vina koja će dobro odgovarati uz desert ili će biti dobar aperitiv. U tom slučaju odličan je odabir rose, čija je specifičnost u tome da djeluje osvježavajuće poput bijelog vina, a okusom je lakše od crnog vina. Aromatični bijeli pinot, koji je nježna okusa, također će razveseliti žene. Istraživanja pokazuju da ga žene uvijek stavljaju na vrh liste svojih omiljenih vina.  

 

Chardonnay ili graševina našeg kontinentalnog vinogorja zadovoljit će nepce vašeg domaćina. Odlično odgovaraju uz predjela i jela od bijelog mesa ili bijele ribe, pa ako je jelovnik vašeg domaćina kreiran u tom stilu, ova vina odlično će se sljubiti s takvim jelima. 

Sad, kad smo otkrili tajne dobrog dara domaćinima, upoznat ćemo vas i s pravilima ponašanja za stolom koja će vam pomoći da se bolje snađete.

1. Domaćin sjedi na čelu stola, a domaćica njemu nasuprot. Uglavnom domaćica poziva goste da sjednu za stol.

2.Tijekom večere pazite da se samo šakama i podlakticom lagano naslanjate na stol i vodite ugodan razgovor

3. Mala i velika vilica, nož te mala i velika žlica uvijek se nalaze na stolu kao pribor. S lijeve strane nalazi se vilica, a s desne strane nož i do njeg je žlica. Mala žlica ili mala vilica uvijek se postavljaju iznad tanjura. Gost uvijek s korištenjem pribora kreće s vanjske strane, počevši s predjelom pa tako redom sve do glavnog jela.

4. Čaše za vino postavljaju se s desne strane i to najčešće dvije, jedna za vino i jedna za vodu. Čaše za crno vino malo su okruglije i deblje, a čaše za bijelo vino izduženije i izgledaju elegantnije. Čaše za vino uvijek moramo držati za stalak, nikada ne držimo čašu za njeno tijelo jer se tako vino zagrijava. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *