blog

Top 5 hrvatskih crnih vina

Iz hrvatske je vinske proizvodnje puno teže relevantno izabrati crna nego bijela vina. Dok se bijela vina na tržištu pojavljuju u urednim ritmovima, šest mjeseci do dvije godine poslije berbe, najzanimljivija crna vina potpuno su nepredvidljiva. 

Primjerice, neka od zaista najboljih, koja zavređuju više ocjene od bilo kojeg u ovom izboru, u vinotekama i na vinskim kartama nalaze se već nekoliko godina, pa ih zbog ponavljanja sada nismo uvrstili (Stagnum 2003, St.Hills Dingač 2010, Meneghetti  Crveno 2010).

Nadalje, pojedina važna vina gotovo je nemoguće nabaviti: Dingač Buru iz 2013. lakše je pronaći u katalozima američkih trgovaca nego u Hrvatskoj. Naposljetku, usporedimo li najčešće prosječne rezultate naših crnih vina s dobrim do izvrsnim rezultatima naših slatkih i bijelih vina na velikim svjetskim natjecanjima, jasno je da većina hrvatskih crnih vina zasad ne zadovoljava više međunarodne kriterije. Premda se Dalmacija može pohvaliti zaista senzacionalnim terroirima, južna hrvatska crna vina vrlo rijetko osvajaju prestižne internacionalne trofeje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *